Carpet of life

Op 19 november 2015 kwamen Hendrikje en Marion Carpet of life voorstellen tijdens de unieke ledenvergadering van Zonta De Haan-Middenkust, in samenwerking met de Dames Kiwanis Mercator en de Soroptimisten.

Carpet of life is een fair design merk. De unieke designertapijten worden op een eerlijke en transparante manier geproduceerd.
In België managen Hendrikje en Marion, twee enthousiaste en ondernemende zussen, Carpet of Life sinds 2015. Ze 
begeleiden het proces van België naar Marokko en terug zodat jouw oude kledij met persoonlijk verhaal zo vlot mogelijk naar de woestijn kan reizen en terugkomt als jouw persoonlijk Carpet of Life.

Het Carpet of Life concept is gebaseerd op Marokkaanse tapijten genaamd Boucherouite of Boucherwi. Deze ambacht is een authentieke kunstvorm waarbij, in plaats van vaststaande patronen en designs, de intuïtie van de maaksters leidend is. Oorspronkelijk worden deze tapijten gebruikt als decoratie, maar ook als functioneel object in huis, bijvoorbeeld als slaapmat. 

Carpet of Life


Vrouwen werken in groepen van vier of vijf aan een tapijt – waarbij de rollen worden verdeeld over knippen, sorteren en knopen. Vanuit hun gevoel worden nieuwe vormen en combinaties gecreëerd, een eerbetoon aan de verbeeldingskracht en creativiteit.
Traditionele Boucherouite tapijten worden gemaakt van repen en stroken van restanten textiel, zoals wol, katoen, synthetische stoffen, lurex en nylon. Maar ook tweedehandskleding zoals theedoeken, bedlinnen en zelfs kunststof zijn geschikte materialen voor een tapijt. Op deze manier worden stoffen gerecycled en verwerkt tot een exclusief kunstobject.

Een onmisbaar werk van Carpet of Life wordt uitgevoerd door ons lokaal team in m’hamid. Sinds 2012 werkt Carpet Of Life met 3 lokale projectleidsters: Najat, Zaineb en Hayate, waarmee we een duurzame en langdurende relatie hebben opgebouwd. Elke dag ondersteunen zij Carpet of Life door in M’hamid het project te monitoren en de communicatie met onze maaksters te onderhouden. Zij spelen een cruciale rol in de vrouwenceremonies die worden gehouden en dragen bij aan het optimaliseren en behouden van een goede groepssfeer. De lokale projectleidsters hebben een grote lach en prachtige gezichten, maar vragen ons, wegens culturele verschillen, om geen portretfoto’s van hen te posten. Uiteraard respecteert Carpet of Life die keuze.

De maaksters van de Boucherouite tapijten wonen in de oase van M’hamid El Ghizlane, in het zuiden van Marokko, bestaande uit tien verschillende dorpen. Door het Carpet of Life project kunnen de tradities en ambachten uit deze regio behouden blijven en wordt het enorme potentieel aan creativiteit benut. Daarnaast ontstaat er een connectie met de rest van de wereld waardoor het bereik van de lokale bevolking wordt vergroot.
De regio heeft zwaar te kampen met de gevolgen van extreme droogte. De mannen zijn weggetrokken op zoek naar werk en de achtergebleven vrouwen moeten hun tijd verdelen tussen het huishouden en het werk op het land.
Om de lokale economie weer op gang te helpen is het van belang deze vrouwen te ondersteunen en nieuwe mogelijkheden te creëren. Door het benutten van de unieke ambacht wil Carpet of Life als nieuw merk voortbouwen aan de lokale trots, cultuur en tradities en hiermee bijdragen aan een betere toekomst.
Textiel is schaars in dit geïsoleerde deel van de wereld: in de Sahara is geen enkele grondstof voor het maken van tapijten te vinden. Alle textiel moet worden geïmporteerd, de meeste moderne stoffen in Marokko komen bijvoorbeeld vanuit China. Dus met jouw (oude) kleding kunnen de vrouwen uit de Marokkaanse Sahara niet alleen hun ambacht in stand houden, maar ook zichzelf en hun familie onderhouden.

Klein tapijt ± 70 x 120 cm / min 8 kilo kledij nodig
Mediumtapijt
± 130 x 210 cm / min 14 kilo kledij nodig
Large tapijt
± 210 x 260 cm / min 24 kilo kledij nodig
Extra-large tapijt
± 260 x 420 cm / min 48 kilo kledij nodig

Neem ook een kijkje op hun website www.carpetoflife.com of op hun facebookpagina.