Uitreiking Jonge Wijsheid Award 2017

Naar jaarlijkse traditie kiest het comité Jonge Wijsheid een thema uit, waarrond kinderen van de lagere school (5de en 6de leerjaar) een tekening maken. Op deze manier trachten we het gelijkwaardigheidsprincipe tussen man en vrouw over te brengen bij deze kinderen van 10 tot 12 jaar.

Dit jaar was het thema 'Kindhuwelijken'.

Onze hartelijke dank gaat naar de 6 scholen die deelnamen: VBS Duinen te Bredene, Heideschool te De Haan, VBS De Zeeboon te De Haan, Zandlopertjes Groenendijk te Oostende, Zandlopertjes Centrumplein te Oostende en OLV Lijsterbeslaan te Oostende

De winnaar van deze teken-themawedstrijd voor 2017 is Maryse Remmerie (VBS Duinen, Bredene).

De prijs voor originaliteit ging naar Zyon Casier (Heideschool, De Haan).


               

Winnaars van elke school zijn:

VBS Duinen, Bredene

5de leerjaar Maryse Remmerie "Dit is Ima. Ze is 11 jaar en woont in Irak. Ze heeft 7 broers en 2 zussen die allemaal gevlucht zijn samen met hun ouders. Ima mocht niet mee want ze moest trouwen met een man genaamd Rhait..Ook al wou ze het niet want Rhait is 44 jaar toch moest ze van haar ouders. Die kregen daar heel veel geld voor."

6de leerjaar: Cara Declerq "Er is een klein meisje. Ze is 5 en ze moet trouwen."

Heideschool, De Haan

5de leerjaar: Romy Barbaix "Je ziet de bruid die verdrietig is en de bruidegom is blij. Er zitten ook familieleden waaronder de ouders. De bruid heet Nayana en ze is 11 jaar oud. De bruidegom is 32 jaar oud. Ze woont in India. Ze draagt een roze trouwjurk omdat dat haar lievelingskleur is. Haar bruidegom draagt een klassiek pak. Ze kwam te weten dat ze moest trouwen op haar 10de verjaardag. Sindsdien is ze heel ongelukkig."

6de leerjaar: Zyon Casier "Het meisje heet Fara. Ze komt uit België. Haar school is de Heideschool. De oude meneer heet Frank. Het meisje is 8 jaar en de oude man is 85 jaar. Ze is niet blij met de oude meneer maar alleen is ze wel blij. Het is een klassieke jurk. De oude man is gelukkig."

VBA De Zeeboon, De Haan

6de leerjaar: Mara Van De Velde - Geen tekst

Zandlopertjes Groenendijk, Oostende

5de leerjaar: Sam Lateire "Ik heb 2 mensen (een jong meisje en een volwassen man) getekend. Ik vind dat het nog veel te veel gebeurd en vind dat het overal moet afgeschaft worden."

6de leerjaar: Michael Vandenkerckhove "Sonyta is 17 jaar. Ze komt uit India en ze is heel triestig. Ze wil nog niet trouwen. Ze moet van haar papa en mama want ze zijn arm en hebben geld nodig om te overleven."

Zandlopertjes Centrumplein, Oostende

5de leerjaar: Kaat Van Den Berghe "Alisia is 10 jaar en komt uit Indonesië. Ze is helemaal niet gelukkig en haar bruidsjurk is klassiek wit. Haar bruidegom staat op de tekening."

6de leerjaar: Mila Vanacker "Louise is een meisje uit Azië. Ze is 13 jaar oud. Vandaag moet ze trouwen met een man van 49 jaar. Hij heet Michiel. Louise zou veel liever verder naar school gaan. Maar het moest van haar vader. De bruiloft wordt zo mooi, het is er in de zaal zo mooi versierd en ze had een prachtige bruidsjurk aan, maar ze vond het echt niet leuk. “Ik wil niet trouwen met een vreemde man.”, zei ze."

OLV Lijsterbeslaan, Oostende

6de leerjaar: Laura Deman "Deze tekening gaat over Erica (het kindje) die trouwt. Het symbool dat er geen lichaam is, is omdat Erica het wil verlaten, ze wil het niet. “Plan Belgium” heeft vrolijke kleuren omdat het een kleurrijke (super) organisatie is.  Er staat een kruis door de kleren van Erica omdat het zo niet hoort. Naast haar staan kleren zoals het wel hoort. Het logo onderaan in de hoek is groot en duidelijk omdat het belangrijk is. Hopelijk kan Plan Belgium Erica helpen."


Nadat de winnaars in de bloemetjes werden gezet, ontvingen we Tine Maenhout. Zij is journaliste, schrijft boeken en tezamen met Marleen Timmerman heeft ze het boek Milady geschreven, waarin ze vertellen waar vrouwenrechten echt over gaan.

Vrouwenrechten. Het is een thema dat helaas nog altijd brandend actueel is. Overal ter wereld zijn vrouwen het slachtoffer van tal van vormen van discriminatie en van ongelijkheid, zowel in hun beroepsleven als op familiaal, sociaal of politiek vlak. De rechten waarvoor vrouwen wereldwijd vechten, zijn dan ook erg uiteenlopend.

Nelson Mandela heeft ooit de uitspraak gedaan: Vrijheid kan pas worden bereikt als vrouwen geëmancipeerd zijn van alle vormen van onderdrukking.

Klik en bekijk het fotoalbum 

fotoalbum Uitreiking Jonge Wijsheid 2017